Daniel er min lille Valomand. Hvem, spørger du måske? Hvis du aldrig har set DR’s dokumentar om den spøjse autistiske mand, så er du gået glip af noget! Valomanden bor på en institution og har én stor lidenskab: Valo vaskepulver. Oppe på sit loftsværelse sidder han aften efter aften og stryger sine pakker med Valo; tryllebundet og forelsket. Der er både store og små, økonomipakker og rejsepakker, poser og kartoner, med hank og uden hank. Valomanden har næsten alle pakker med Valo, for han samler på det.

Passionen startede i en tidlig alder. Hvordan Valo blev hans altoverskyggende interesse var vist noget med, at farverne var så flotte. Men hans første interesse var Esso. Du ved, benzinselskabet.

På samme måde har Daniel allerede én lidenskabelig interesse: TV! At stå foran skærmen og kigge på de flotte farver drager ham. Når skærmen bliver sort udbryder han højt mens han vender håndfladen op: ”HOOOOOOOV, hennnnn?”. Som selvfølgelig betyder ”Hov, hvor er det henne?”.

Han kan stå der længe - meget længe. Når jeg synes han har set nok, er han ikke altid enig. Hvis jeg slukker, bliver han sur.

En dag skulle han passes af farmor og farfar. Han var knap kommet indenfor og sat ned på gulvet før han strøg hen til tv’et. Han åbnede skabet for at finde en dvd, men det var desværre det forkerte. Så fandt han fjernbetjeningen, greb den og rejste sig op af sofabordet og viftede ivrigt mens han råbte ”Eeeghhhh”. Farmor satte sig i sofaen, tog fjernbetjeningen og talte videre med mig. Det gik for langsomt! Daniel greb fjernebetjeningen til dvd’en og smed den over i farmors skød. Han ville se tv – NU!

Efter et stykke tid fik Farmor lokket ham med ind til legetøjet. Da Farfar skulle se nyheder kl. 12, hørte Daniel at tv’et var tændt, og så var han den der var skredet.

Derfor er Daniel min lille Valomand. Besat som kun en autist kan være det. Men jeg er ikke bekymret. For Valomanden har også andre interesser, se selv

 

Erik Adelfred // 12.05.10
erik_adelfred@yahoo.dk //

Tror he

Klik på billedet for at gå til Valomanden hjemmeside.

 

Rul ned for at se, hvad han også samler på...

Vaskepulver: Valo, Pre, Surf, Persil, Snevit,
Rinso og andre mærker fra 1950-1970'erne.

Ugeblade: Ude & Hjemme, Landsbladet,
Femina, Madame mm. fra 1950-1960'erne.
Norske og Svenske ugeblad fra 50erne til 80'erne.

Fotografier:
af biler med sorte nummerplader
fra 1950'erne. Volvo PV444,VW bobel, Saab 92,
Fiat 600 Multipla med et bogstav fra landets amter.

Fotografier: af gamle DSB diesel-lokomotiver
MY (1954-65) og MX (1960-62) maskiner i
original bemaling.

Kontakt: evaluise@live.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net